Zdrowy początek dnia

Najbardziej znanym przepisem św. Hildegardy jest oczywiście habermus orkiszowy. Dla niewtajemniczonych brzmi pewnie obco, natomiast jest to bardzo syte, treściwe,  a zarazem bardzo zdrowe śniadanie. Przygotowanie habermusu  nie wymaga ani wybitnych zdolności kulinarnych, a już na pewno czasu, co ważne. Habermus jest to grubo zmielone ziarno orkiszu, Jeśli ktoś nie ma go akurat, spokojnie można zastąpić, płatkami, grysikiem, ziarnem lub ryżem orkiszowym. Przepis: 500ml wody, szklanka habermusu (tego, co macie pod ręką), pokrojone jabłuszka, migdały, rodzynki, dwie łyżeczki miodu, cynamon, szczypta galgantu, betramu i babki płesznik. Do zimnej wody należy wsypać habermus orkiszowy i gotować około 5-7 minut, aż całość się zagotuje. Następnie dodaję pokrojone jabłko, migdały, rodzynki, miód i szczyptę galgantu. Całość gotuję około 10 minut. Na sam koniec dodaję bertram, cynamon. Bertramu nie należy gotować, bo traci swoje cenne wartości. Gorący przekładam do miseczki i posypuję babką płesznik. Prawdziwy habermus w/g św. Hildegardy powinien zawierać galgant, bertram i babkę płesznik, gdyż każda z tych przypraw działa wzmacniająca na nasz organizm. Jest bardzo sycący i pożywny.          

Written by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam libero diam, elementum eget porttitor at, tincidunt at nulla.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message