W niemieckiej Klinice w Konstancji, zwanej Uzdrowiskiem Hildegardy, orkisz jest od dawna wykorzystywany w leczeniu dolegliwości. Doktor medycyny Gottfried Hertzka i terapeuta Wighard Strehlow odkryli rewelacje Hildegardy jako pierwsi. Prowadzone przez dr W. Strehlowa badania trwają już trzydzieści lat i wykazały, że systematycznie stosowana dieta orkiszowa regeneruje cały organizm, przywracając zdrowie. Regularne stosowanie orkiszu w połączeniu z określonym sposobem odżywiania, pomaga zwalczyć następujące schorzenia:
- dolegliwości żołądka i jelit ( zapalenie jelita grubego, zapalenie żołądka, celiakia – zaburzenie trawienia u małych dzieci, choroba Leśniowskiego – Crohna, biegunka, zaparcia, wymioty), – infekcje (angina, grypa), - choroby nowotworowe (stany przedrakowe- zmiany tkankowe, przechodzące w nowotwory), - alergie pokarmowe (nietolerancja pszenicy), - zatrucia lekami (działanie niepożądane antybiotyków- wyjałowienie dróg oddechowych i drożdżaki), - schorzenia nerwowe, – choroby związane z zaburzeniami metabolicznymi (cukrzyca, otyłość). Ze względu na wszechstronne właściwości zdrowotne Hildegarda z Bingen zalecała spożywanie orkiszu w każdym posiłku, gdyż wzmacniał ciało i umysł i doskonale poprawiał ogólną kondycję organizmu.