Kuracja napojem piołunowym wzmocni i oczyści nasz organizm
Jedną z moich ulubionych kuracji jest właśnie kuracja napojem piołunowym. Kierując się zaleceniami św. Hildegardy powinno się ją stosować w miesiącach od maja do października, by wzmocnić organizm przed nadchodzącą zimą.
Św. Hildegarda pisała:
” Powinno zażywać się napój co trzeci dzień na czczo. Usuwa z ciebie słabość w nerkach, malanche ( czarną żółć), oczyszcza oczy, wzmacnia serce i nie dopuści, by płuca były chore. Ogrzewa żołądek, oczyszcza organy i poprawia trawienie”
Hildegarda wskazywała nerki, jako organ służący do detoksykacji. Jedną z podstawowych funkcji nerek jest właśnie permanentne oczyszczanie krwi ze zbędnych, toksycznych dla organizmu produktów przemiany materii.
Św. Hildegarda pisała:
” Nerki zapewniają i magazynują ciepło w organizmie. Trzymają się razem jak uzbrojeni żołnierze, którzy bronią swojego Pana. Dlatego są dwie, by utrzymać lepiej ciepło. To robią zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Są otoczone tłuszczem, ażeby podczas przeziębienia nie uległy uszkodzeniu lecz nadal utrzymywały swoją siłę. W nerkach leżą silne naczynia krwionośne, dzięki którym ludzki organizm jest wspierany. Jeśli człowiek ma bóle w nerkach, pochodzi to od słabości żołądka”
Rozczytując się w dziełach św. Hildegardy można rzeczywiście stwierdzić, że żołądek i nerki są ze sobą ściśle powiązane. Napój piołunowy ogrzewa żołądek, a tylko dobrze ukrwiony żołądek może strawić pożywienie w postać dobrze tolerowaną przez nerki. W przeciwnym razie nie mogą nerki dobrze pracować. Zdrowe nerki wzmacniają wszystkie organy. Napój piołunowy jest w/g medycyny św. Hildegardy mistrzem w sytuacjach wyczerpania, ponadto poprawia jakość widzenia, poprawia ukrwienie. Hildegarda poświęciła w swoich dziełach mnóstwo uwagi piołunowi i wskazała na jego zapobiegawcze działanie w przypadku miażdżycy, choroby wówczas nie znanej, a która zalicza się obecnie do najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych. Miażdżyca szkodzi ukrwieniu płuc , co prowadzi do częstych infekcji w miesiącach zimowych. Św. Hildegarda uważała, że choroba ta bierze swój początek właśnie w słabych nerkach, gdzie produkty przemiany materii nie mogą zostać usunięte, lecz odkładają się w tkance łącznej i w naczyniach krwionośnych. Oczy, jako wrażliwy organ odczuwają to jako pierwsze i reagują słabością widzenia. Napój piołunowy zawiera gorycz oraz oleje eteryczne. Dzięki części olei eterycznych przypisuje się napojowi piołunowemu działanie rozkurczowe, dlatego narządy trawienne i nerki są lepiej ukrwione. Dzięki temu jest możliwe lepsze usunięcie substancji przemiany materii. Gorycz piołunu odgrywa ma bardzo ważne znaczenie, bo powoduje stymulacje żołądka i usuwanie żółci.