Kasztany jadalne-zdrowie z natury
          Kasztany jadalne są mało popularne, ale coraz częściej wykorzystywane w naszej polskiej kuchni. Mają bardzo szerokie zastosowanie, więc zadowolą każdego smakosza. Szczególnie chętnie sięgają po nie osoby nietolerujące glutenu, gdyż mąka z kasztana jadalnego stanowi doskonały zamiennik tradycyjnej mąki. Świetnie nadają się do puree,  stanowią wspaniałe nadzienie do mies, w szczególności do drobiu, można z nich przygotować pyszny pasztet. Zmielone na mąkę wykorzystywane są do wypieków,  deserów, kaszek, naleśników. Można z nich przyrządzić zdrową konfiturę. Upieczone i oblane słodką polewą stanowią wspaniały smakołyk  podczas jarmarków bożonarodzeniowych. Święta Hildegarda w swojej nauce wskazała właśnie  kasztany jadalne, jako produkt w stu procentach przyswajalny przez ludzki organizm. Hildegarda pisała
„ drzewo kasztana jadalnego jest gorące i ma ogromną siłę, odznacza się mądrością, a wszystko co w nim  tkwi jego owoce są pożyteczne na każdą słabość, która tkwi w człowieku”
W. Strehlow ” GroBe Hildegard-Apotheke”
Święta Hildegarda wskazywała w swojej medycynie na ich dobroczynne działanie.  Surowe kasztany jadalne  lub w formie mąki wzmacniają serce. Gotowane lub puree stanowią dobry środek wzmacniający żołądek, pieczone wzmacniają śledzionę. Połączone w odpowiedniej proporcji z  miodem stanowią smaczne smarowidło na chleb i wzmacniają wątrobę. W każdej formie są zdrowe i pożyteczne dla człowieka. Co warto o nich jeszcze wiedzieć, doskonale wpływają na pracę naszego mózgu.
 
 
 
 
                   
        
      
 
    	     
    	    