Kasztany jadalne-zdrowie z natury

Kasztany jadalne są mało popularne, ale coraz częściej wykorzystywane w naszej polskiej kuchni. Mają bardzo szerokie zastosowanie, więc zadowolą każdego smakosza. Szczególnie chętnie sięgają po nie osoby nietolerujące glutenu, gdyż mąka z kasztana jadalnego stanowi doskonały zamiennik tradycyjnej mąki. Świetnie nadają się do puree,  stanowią wspaniałe nadzienie do mies, w szczególności do drobiu, można z nich przygotować pyszny pasztet. Zmielone na mąkę wykorzystywane są do wypieków,  deserów, kaszek, naleśników. Można z nich przyrządzić zdrową konfiturę. Upieczone i oblane słodką polewą stanowią wspaniały smakołyk  podczas jarmarków bożonarodzeniowych. Święta Hildegarda w swojej nauce wskazała właśnie  kasztany jadalne, jako produkt w stu procentach przyswajalny przez ludzki organizm. Hildegarda pisała „ drzewo kasztana jadalnego jest gorące i ma ogromną siłę, odznacza się mądrością, a wszystko co w nim  tkwi jego owoce są pożyteczne na każdą słabość, która tkwi w człowieku” W. Strehlow ” GroBe Hildegard-Apotheke” Święta Hildegarda wskazywała w swojej medycynie na ich dobroczynne działanie.  Surowe kasztany jadalne  lub w formie mąki wzmacniają serce. Gotowane lub puree stanowią dobry środek wzmacniający żołądek, pieczone wzmacniają śledzionę. Połączone w odpowiedniej proporcji z  miodem stanowią smaczne smarowidło na chleb i wzmacniają wątrobę. W każdej formie są zdrowe i pożyteczne dla człowieka. Co warto o nich jeszcze wiedzieć, doskonale wpływają na pracę naszego mózgu.          

Written by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam libero diam, elementum eget porttitor at, tincidunt at nulla.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message