Bertram – Anacyclus pyrethrum zawiera w sobie umiarkowane i dosyć suche ciepło i to ciepło działa dobrze dla całego organizmu. Bertram usuwa ze zdrowego człowieka zgniliznę, pomnaża dobrą krew i rozjaśnia umysł. Osobie chorej, która jest prawie u schyłku swojego życia, przywraca siły i nie pozostawia w człowieku nic niestawionego. Poprawia trawienie u tej osoby, która często spożywa , ponieważ bertram ogrzewa każdą potrawę i trawi swoim ciepłem. U człowieka, który ma w głowie dużo śluzu, usuwa go, ponieważ śluz powstaje na skutek złych soków. Człowiek , który jest dręczony przez dnę, powinien rozgnieść bertram, odpowiednio jedną trzecią imbiru, trochę pieprzu, i powinien jeść to na czczo i popijać winem, a poczuje się lepiej. Bertram ma w sobie suche ciepło i nie zawiera niekorzystnej wilgoci, dlatego niszczy pieniące się soki dny, a ciepło imbiru i pieprzu pomagają uspokajają dnę całkowicie. ( Physika.I.18 s. 37) Bertram należy do jednej z najważniejszych przypraw w kuchni św. Hildegardy. Ta cenna przyprawa dzięki Anacyklinie i Pyretrynie daje kompletną ochronę dla organizmu. Bertram polepsza koncentrację oraz pamięć, poprawia sprawność umysłu, wspomaga układ nerwowy, odpowiada za przyswajanie witamin i składników odżywczych z pożywienia. Spożywany codziennie, zapobiega chorobom, wspomaga trawienie, zapobiega demencji.Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, przeciwwirusowemu i przeciw pasożytniczemu odgrywa ważną rolę w leczeniu chorób infekcyjnych i zapobieganiu zakażeniu organizmu. Najnowsze badania bertramu prowadzone przez dr van Hecken pokazują, że jest ona skuteczny w walce z malaria i chorobą AIDS.
Stosowanie: 2-3 razy dziennie szczyptą bertramu posypać pożywienie.
Dyptam – Dictamnus albus jest bardziej ciepły niż zimny i suchy i zawiera w sobie siłę ognia i kamienia, ponieważ jest w swojej sile mocny jak kamień. To co pochodzi z ognia zawiera gorączkę , tak samo dyptam jest skuteczny na różne choroby, które przezwycięża. Człowiek który ma dolegliwości serca, powinien jeść proszek powstały z dyptamu, a dolegliwości zostaną stłumione. Jeśli w człowieku rośnie lub dopiero zaczyna rosnąc kamień, powinien rozdrobnić dyptam i jeść go wraz z chlebem pszennym, a zahamuje wzrost kamienia. Człowieka, u którego urósł kamień, powinien dodać proszek z dyptam do miodu i octu winnego i całość zażywać na czczo, a kamień pęknie, ponieważ ciepło dyptamu pomieszane z ostrością octu winnego i ciepłem miodu przełamie siłę kamienia.( Physika I.II5 s. 109) Dyptam ponadto zwany jest ” czyścicielem rur” oczyszcza naczynia krwionośne ze złogów.
Galgant - jest prawie całkiem gorący, ma również w sobie umiarkowane zimno i posiada dużą siłę. Człowiek, który ma w sobie gorączkę, powinien rozgnieść galgant i pić ten proszek z wodą, a ugasi gorączkę, ponieważ zimno i słodycz wody wymieszane z gorącem galgantu, zmniejszą żar gorączki. Kto na skutek złych soków ma ból w plecach, powinien zagotować galgant w winie i pić często ciepły , a ból ustanie, ponieważ przyczyną bólu są zimne soki, które przepędzone zostają ciepłem galgantu w podgrzanym winie.