Galgant

Galgant - jest prawie całkiem gorący, ma również w sobie umiarkowane zimno i posiada dużą siłę. Człowiek, który ma w sobie gorączkę, powinien rozgnieść galgant i pić ten proszek z wodą, a ugasi gorączkę, ponieważ zimno i słodycz wody wymieszane z gorącem galgantu,  zmniejszą żar gorączki. Kto na skutek złych soków ma ból w plecach, powinien zagotować galgant w winie i pić często ciepły , a ból ustanie, ponieważ przyczyną bólu są zimne soki, które przepędzone zostają ciepłem galgantu w podgrzanym winie. Kto ma dolegliwości serca i traci przytomność, powinien sięgnąć jeść galgant, a poczuje się lepiej. Kto cierpi z powodu nieświeżego oddechu, który przechodzi na płuca, tak że ma chropowaty głos, powinien wziąć tyle samo galgantu, kopru włoskiego i bertramu oraz dwa razy tyle gałki muszkatołowej, sproszkuje,  wymiesza i je z tego proszku codziennie na czczo tyle,  ile ważą dwie monety wraz z kawałkiem chleba, popijając odrobiną ciepłego wina. Człowiek powinien spożywać  inne szlachetne zioła po jedzeniu lub na czczo, które pięknie pachną, a ich ich zapach zlikwiduje nieprzyjemny oddech. Kto ma dolegliwości płuc, powinien unikać tłustego mięsa, żywności zawierającej dużo krwi oraz gotowanego jedzenia. Powinien też unikać grochu, soczewicy, surowych owoców i warzyw, orzechów o oleju, ponieważ produkty te zaflegmiają płuca. Jeśli człowiek chce jeść mięso, powinien jeść chude, jeśli chce jeść ser nie powinien spożywać w formie gotowanej, ani świeżej, lecz suchej, gdyż zawiera złe śluzy. Jeśli chce spożywać olej, powinien robić to z umiarem, ponieważ przez to może ściągnąć złe soki do płuc. Nie powinien pic wody, ponieważ powoduje to tworzenie śluzu wokół płuc. Piwo nie  zaszkodzi, ponieważ jest ważone . Wino powinien pić , ponieważ przez swoje ciepło wzmacnia płuca. Człowiek powinien uważać na mokrą i mglistą pogodę, ponieważ wilgoć szkodzi płucom. Jeśli złe soki tkwią we wnętrznościach w śledzionie i poprzez czarną żółć prowadzą do chorób serca, należy wziąć tyle samo galgantu. Jeśli we wnętrznościach w śledzionie tkwią złe soki i czarna żółć prowadzi do chorób serca, należy wziąć tyle samo galgantu i bertramu i jedną czwartą białego pieprzu i zrobić z tego proszek. Następnie należy do proszku dodać mąkę fasolową oraz sok z nasion kozieradki bez dodatku wody, wina i innej cieczy. Następnie należy przygotować z mieszanki ciasteczka i wysuszyć je na słońcu. Dlatego powinno się je przygotowywać latem, kiedy jest słońce, wówczas ma się je do dyspozycji na zimę. Ciasteczka należy jeść  po posiłku i na czczo. Następnie należy wziąć lukrecję i pięć razy tyle kopru włoskiego i tyle samo cukru co lukrecji i odrobinę miodu. Należy zrobić z tego napój i pić po jedzeniu i na czczo w przypadku dolegliwości serca.  Ten, komu śluz zmącił głowę i osłabił słuch, niech weźmie galgant i jedną trzecią aloesu, dwa razy tyle lebiodki co galgantu  i tyle samo liści brzoskwini ile lebiodki. Z tego należy przygotować proszek i codziennie po posiłku lub na czczo spożywać. Jeśli ktoś ma dolegliwości w klatce piersiowej i śledzionie, serca i kogo żołądek wskutek śluzu jest przeziębiony, niech weźmie galgant, dwa razy tyle lebiodki i trzy razy tyle szałwii, co lebiodki, tyle samo nasion selera co lebiodki i odrobinę białego pieprzu, należy zrobić z tego proszek i dodać trochę ugotowanego miodu. Z tego należy zrobić papkę, gotując na małym ogniu. Papkę należy jeść  i popijać delikatnym, dobrej jakości winem. (Physika  I.13. Galgant s. 30)

   

Written by

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam libero diam, elementum eget porttitor at, tincidunt at nulla.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Message