Galgant
Galgant - jest prawie całkiem gorący, ma również w sobie umiarkowane zimno i posiada dużą siłę. Człowiek, który ma w sobie gorączkę, powinien rozgnieść galgant i pić ten proszek z wodą, a ugasi gorączkę, ponieważ zimno i słodycz wody wymieszane z gorącem galgantu, zmniejszą żar gorączki. Kto na skutek złych soków ma ból w plecach, powinien zagotować galgant w winie i pić często ciepły , a ból ustanie, ponieważ przyczyną bólu są zimne soki, które przepędzone zostają ciepłem galgantu w podgrzanym winie. Kto ma dolegliwości serca i traci przytomność, powinien sięgnąć jeść galgant, a poczuje się lepiej. Kto cierpi z powodu nieświeżego oddechu, który przechodzi na płuca, tak że ma chropowaty głos, powinien wziąć tyle samo galgantu, kopru włoskiego i bertramu oraz dwa razy tyle gałki muszkatołowej, sproszkuje, wymiesza i je z tego proszku codziennie na czczo tyle, ile ważą dwie monety wraz z kawałkiem chleba, popijając odrobiną ciepłego wina. Człowiek powinien spożywać inne szlachetne zioła po jedzeniu lub na czczo, które pięknie pachną, a ich ich zapach zlikwiduje nieprzyjemny oddech. Kto ma dolegliwości płuc, powinien unikać tłustego mięsa, żywności zawierającej dużo krwi oraz gotowanego jedzenia. Powinien też unikać grochu, soczewicy, surowych owoców i warzyw, orzechów o oleju, ponieważ produkty te zaflegmiają płuca. Jeśli człowiek chce jeść mięso, powinien jeść chude, jeśli chce jeść ser nie powinien spożywać w formie gotowanej, ani świeżej, lecz suchej, gdyż zawiera złe śluzy. Jeśli chce spożywać olej, powinien robić to z umiarem, ponieważ przez to może ściągnąć złe soki do płuc. Nie powinien pic wody, ponieważ powoduje to tworzenie śluzu wokół płuc. Piwo nie zaszkodzi, ponieważ jest ważone . Wino powinien pić , ponieważ przez swoje ciepło wzmacnia płuca. Człowiek powinien uważać na mokrą i mglistą pogodę, ponieważ wilgoć szkodzi płucom. Jeśli złe soki tkwią we wnętrznościach w śledzionie i poprzez czarną żółć prowadzą do chorób serca, należy wziąć tyle samo galgantu. Jeśli we wnętrznościach w śledzionie tkwią złe soki i czarna żółć prowadzi do chorób serca, należy wziąć tyle samo galgantu i bertramu i jedną czwartą białego pieprzu i zrobić z tego proszek. Następnie należy do proszku dodać mąkę fasolową oraz sok z nasion kozieradki bez dodatku wody, wina i innej cieczy. Następnie należy przygotować z mieszanki ciasteczka i wysuszyć je na słońcu. Dlatego powinno się je przygotowywać latem, kiedy jest słońce, wówczas ma się je do dyspozycji na zimę. Ciasteczka należy jeść po posiłku i na czczo. Następnie należy wziąć lukrecję i pięć razy tyle kopru włoskiego i tyle samo cukru co lukrecji i odrobinę miodu. Należy zrobić z tego napój i pić po jedzeniu i na czczo w przypadku dolegliwości serca. Ten, komu śluz zmącił głowę i osłabił słuch, niech weźmie galgant i jedną trzecią aloesu, dwa razy tyle lebiodki co galgantu i tyle samo liści brzoskwini ile lebiodki. Z tego należy przygotować proszek i codziennie po posiłku lub na czczo spożywać. Jeśli ktoś ma dolegliwości w klatce piersiowej i śledzionie, serca i kogo żołądek wskutek śluzu jest przeziębiony, niech weźmie galgant, dwa razy tyle lebiodki i trzy razy tyle szałwii, co lebiodki, tyle samo nasion selera co lebiodki i odrobinę białego pieprzu, należy zrobić z tego proszek i dodać trochę ugotowanego miodu. Z tego należy zrobić papkę, gotując na małym ogniu. Papkę należy jeść i popijać delikatnym, dobrej jakości winem. (Physika I.13. Galgant s. 30)